Κονσομε

Κονσομε

Το κονσομέ είναι ένας τύπος διαυγούς σούπας που παρασκευάζεται από ζωμό που έχει καθαριστεί από το λίπος και τα ιζήματα που δημιουργούνται από τα υλικά παρασκευής του.

Είναι γνωστό και ως ο βασιλιάς των ζωμών και χρονολογείται από τον Μεσαίωνα. Η προέλευση του είναι από την Ευρώπη και λέξη κονσομέ αρχικά αναφερόταν στη διαδικασία μαγειρέματος.

Το κονσομέ φτιάχνετε από μοσχαρίσιο κρέας που δίνει ένα πλούσιο κεχριμπαρένιο χρώμα ή από κοτόπουλο που δίνει ένα χρυσαφένιο χρώμα, συμπεριλαμβανομένου καρότα, σέλινο, κρεμμύδια και ντομάτα. Ενώ για τον καθαρισμό χρησιμοποιούνται ασπράδια αβγών.

Το κρέας πρέπει να είναι πολτοποιημένο ή κιμάς και τα υπόλοιπα υλικά, ψιλά τεμαχισμένα ούτος ώστε να ομογενοποιηθούν με τα ασπράδια των αβγών πριν τα τοποθετήσουμε για το βρασμό τους.

Ένα καλό κονσομέ πρέπει να είναι διαυγές και με έντονη γεύση.

Το μυστικό για ένα πετυχημένο κονσομέ είναι το αργό βράσιμο και το συχνό ανακάτεμα στη αρχή της διαδικασίας.

Αφού συλλεχθεί προσεκτικά ο καθαρός ζωμός, περνάει από σίτα και τουλπάνι για περισσότερο καθάρισμα. Μετά μπορεί να τοποθετηθεί στο ψυγείο για να ανέβει στην επιφάνεια το λίπος και να γίνει ποιο βαθιά ο καθαρισμός.

Τα κονσομέ συνήθως σερβίρονται ζεστά. Όταν κρυώσουν σχηματίζουν ένα τζελ

Παρασκευή ενός κλασικού κονσομέ

Θα χρειαστείτε κόκκους μαύρου πιπεριού, ασπράδια αυγών, κρεμμύδια, ντομάτες, σέλινο, μοσχαρίσιο κιμά, κρύο ζωμό από μοσχαρίσιο, φρέσκο θυμάρι και αλάτι.

Σε ένα μπολ, χτυπήστε τους κόκκους πιπεριού με τα ασπράδια μέχρι να αφρατέψουν.
Σε ένα μπλέντερ χτυπήστε τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το θυμάρι.
Τοποθετήστε τα υλικά από το μπλέντερ, το θυμάρι και το αλάτι μέσα στο μπολ με το ασπράδι αβγών και ανακατεύτε τα πολύ καλά.
Τοποθετήστε το μείγμα σε μια μεγάλη κατσαρόλα και μόλις πάρει μια βράση αρχίστε να ανακατεύετε συχνά.
Μόλις τα στερεά υλικά ανέβουν στην κορυφή και σχηματίσουν μια μάζα, χαμηλώστε τη φωτιά και σιγοβράστε χωρίς να ανακατεύετε.
Αφήστε το μείγμα να σιγοβράσει για 45-50 λεπτά. Φροντίστε να μην διαταράξετε τη μάζα καθώς μπορεί να θολώσει το κονσομέ.
Αποσύρετε με ελαφριές κινήσεις την κατσαρόλα από την φωτιά και με μια κουτάλα συλλέξτε το ζωμό και περάστε τον από σήτα με τουλπάνι.

Επαναλάβετε το φιλτράρισμα αν χρειαστεί.