ΠΡΟΣΟΧΗ: Όταν ένα όστρακο μυρίζει άσχημα το πετάμε χωρίς δεύτερη σκέψη.
Φρέσκα όστρακα είναι εκείνα τα οποία δείχνουν σημάδια ζωής όταν προσπαθείτε να τα ανοίξετε. Είναι κλειστά ή κλείνουν μόλις ενοχληθούν και ανοίγουν μετά το βράσιμο ή το άχνισμα. Όταν τα ανοίγεται η σάρκα τους πρέπει να είναι γερά προσκολλημένη στο κέλυφος, υγρή και άοσμη ενώ για να διαπιστώσετε αν είναι ζωντανά και αν αντιδρούν ρίξτε πάνω τους λίγες σταγόνες λεμόνι.
Η σάλτσα βινεγκρέτ ή Vinaigrette δεν είναι μια συγκεκριμένη σάλτσα. Παρασκευάζεται αναμειγνύοντας μια λιπαρή ουσία όπως λάδι με κάτι όξινο όπως ξίδι ή χυμό λεμονιού ή ακόμα και κρασί.
Η γεύση της μπορεί να ενισχυθεί με αλάτι, βότανα ή μπαχαρικά.
Μπορούν ακόμα να χρησιμοποιηθούν υλικά για να παραχθεί γαλάκτωμα, με σκοπό να παραμείνει δεμένη περισσότερο χρόνο ή να προσδώσει περισσότερη γεύση. Τέτοια υλικά μπορεί να είναι κρόκοι αβγών, μουστάρδα κτλ.
Η χρήση της βινεγκρέτ δεν περιορίζετε στις σαλάτες αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μαρινάρισμα ή και σάλτα κρεάτων, ψαριών και λαχανικών.
Γενικά είναι μια σάλτσα που παρασκευάζετε εύκολα και διατηρείτε για αρκετό διάστημα.